Skip to content

Mechanizmy zwiększonego transferu estrów cholesterolu z lipoprotein o dużej gęstości do lipoprotein zawierających apolipoproteinę B podczas lipemii pokarmowej.

2 miesiące ago

335 words

Lipaza lipoproteinowa in vitro wzmacnia przeniesienie estrów cholesterolu z lipoprotein o dużej gęstości (HDL) do lipoprotein o bardzo małej gęstości w wyniku wywołanych lipolizą zmian w lipidach lipoproteinowych, które prowadzą do zwiększonego wiązania CETP. Aby określić, czy są podobne zmiany podczas lipemii pokarmowej, zmierzyliśmy transfer estrów cholesterolu z HDL do lipoprotein zawierających apo B w inkubowanym głodzeniu i po posiłku w osoczu. U siedmiu pacjentów z normolipidemią wystąpiła 2-3-krotna stymulacja transferu estrów cholesterolu w lipidowej osoczu pokarmowym. Przenikanie estru cholesterylowego stymulowano, gdy d mniej niż 1,063 lub d większe niż 1,063-g / ml frakcji lipemicznej plazmy rekombinowano z komplementarną frakcją osocza na czczo. Aby określić rozkład CETP, osocze frakcjonowano za pomocą chromatografii agarozowej, a aktywność CETP zmierzono we frakcjach kolumnowych w standaryzowanym teście. W osoczu na czczo większość CETP była w mniejszej HDL, a zmienna frakcja była związana z wiązaniem antylipoproteinowym. Podczas lipemii stwierdzono zwiększone wiązanie CETP z większym HDL wzbogaconym fosfolipidem, a u dwóch pacjentów wzrost stężenia CETP w lipoproteinach zawierających apo B. Całkowita aktywność CETP frakcji lipemicznej osocza wzrosła 1,1-1,7-krotnie w porównaniu z czczo-plazmocytem. Aktywność lipemicznego CETP również zwiększono mierząc we frakcjach wolnych od lipoproteiny po dysocjacji CETP z lipoprotein. Gdy oczyszczony CETP inkubowano z HDL wzbogaconym w fosfolipidy, wyizolowanym z osocza z lipemicznym lub fosfolipidowym pęcherzykiem pokarmowym, zwiększało się wiązanie CETP do HDL wzbogaconego w fosfolipidy w porównaniu z HDL na czczo, z równoległą stymulacją aktywności CETP. Tak więc wyraźna stymulacja transferu estru cholesterolu podczas lipemii pokarmowej jest spowodowana (a) zwiększoną masą lipoprotein akceptorowych bogatych w triglicerydy, (b) redystrybucją CETP, zwłaszcza zwiększonym wiązaniem do HDL o zwiększonej zawartości fosfolipidów, oraz (c) wzrost całkowitej aktywności CETP, być może z powodu zwiększonej masy CETP.
[patrz też: borówka czernica, bliznowce, brodawki wirusowe ]

0 thoughts on “Mechanizmy zwiększonego transferu estrów cholesterolu z lipoprotein o dużej gęstości do lipoprotein zawierających apolipoproteinę B podczas lipemii pokarmowej.”

  1. Niedoczynność tarczycy to dość uciążliwa choroba i trzeba brać leki praktycznie cały czas