Skip to content

Metabolizm lipoprotein o bardzo niskiej gęstości po zaprzestaniu karmienia cholesterolem u królików. Czynnik potencjalnie przyczyniający się do powolnej regresji blaszek miażdżycowych.

2 miesiące ago

261 words

Płytki z miażdżycą aorty powoli cofają się w królikach karmionych cholesterolem, które zostały przywrócone do normalnej diety laboratoryjnej. Aby określić czynniki metaboliczne potencjalnie odpowiedzialne za utrzymywanie się miażdżycy w tych warunkach, określono fizyczne, chemiczne i metaboliczne właściwości lipoprotein o wartości poniżej 1,006 g / ml; takie lipoproteiny są uważane za główną determinantę progresji zmian miażdżycowych u królików karmionych cholesterolem. W momencie powrotu do normalnej diety laboratoryjnej po 3 miesiącach karmienia dietą laboratoryjną wzbogaconą w cholesterol stężenie cholesterolu w osoczu wynosiło 2 275 +/- 252 mg / dl, głównie z powodu lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL) bogatych w estry cholesterolu. . W diecie hipercholesterolemicznej obniżono poziomy krotokabelaboliczne klirensu osoczowego VLDL znakowanego 125I (0,011 +/- 0,002 vs. 0,151 +/- 0,015 h-1), ale całkowita szybkość katabolizmu VLDL została znacznie zwiększona (17,1 +/- 2,2 vs. mniej niż 1,2 +/- 0,4 mg białka / kg X d), z powodu ekspansji endogennej puli VLDL bogatej w estry cholesterolu. Całkowitą kataboliczną szybkość VLDL utrzymywano powyżej szacunkowych wartości kontrolnych (5,8 +/- 0,7 mg białka / kg X d) nawet 10 tygodni po powrocie królików do normalnego schematu karmienia, co było skutkiem utrzymywania się wysokich wskaźników cholesterolu-estrów. bogata synteza VLDL w wątrobie. Kumulacja VLDL bogatego w ester cholesterolowy w tkankę aortalną utrzymywała się z dużą szybkością. Tak więc utrzymywanie się zmian miażdżycowych aorty po zaprzestaniu karmienia cholesterolem było częściowo spowodowane utrzymującym się wysokim odsetkiem wątrobowej produkcji VLDL bogatej w estry cholesterolu i jej trwałym dostarczaniem do ściany aorty.
[podobne: brodawki wirusowe, doksorubicyna, dni stargardu 2015 ]

0 thoughts on “Metabolizm lipoprotein o bardzo niskiej gęstości po zaprzestaniu karmienia cholesterolem u królików. Czynnik potencjalnie przyczyniający się do powolnej regresji blaszek miażdżycowych.”