Skip to content

Rozpoznanie zatrucia korzonków za pomocą pomiaru histaminy w osoczu

2 miesiące ago

641 words

Zatrucie sromotnikiem jest formą ichtiosarpsoksu wywołanego przez jedzenie zepsutej ryby, głównie z rodziny scombroidów (takich jak tuńczyk i bonito) .1 Niewłaściwe przechowywanie tych ryb może prowadzić do dekarboksylacji histydyny w ciele do histaminy przez enterobakterie.2 Objawy zatrucia histaminą naśladują objawy alergii pokarmowej, w której pośredniczą IgE: nudności, wymioty, biegunka, pokrzywka, świąd, wysypka i niedociśnienie mogą wystąpić w ciągu kilku minut do kilku godzin po spożyciu ryby i utrzymują się do 24 godzin. Zgłaszamy występowanie zatrucia scombroidami u dziewięciu osób.
Dziesięć do 90 minut po zjedzeniu posiłku, w tym gotowanego tuńczyka, dziewięć osób zgłosiło omdlenie, ból głowy, uogólnioną pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy i tachykardię. Ponieważ objawy sugerowały reakcję alergiczną, lekarz dawał im 4 mg deksametazonu i jedną tabletkę cetyryzyny. Pięciu hospitalizowano w ciągu czterech godzin, z pokrzywką głównie na twarzy, tułowiu i ramionach; bół głowy; bóle brzucha z biegunką (u jednego pacjenta); bóle brzucha z wymiotami (w jednym); i parestezje kończyn górnych (w dwóch). Nie stwierdzono żadnych objawów hemodynamicznych ani niewydolności oddechowej. Objawy ustąpiły w ciągu 4 do 6 godzin u trzech pacjentów, ale utrzymywały się przez 24 godziny na dwoje z historią alergii.
Tabela 1. Tabela 1. Stężenia histaminy w osoczu u sześciu pacjentów z tungą Ichthyosarcotoxism. Wyniki ilościowego oznaczenia stężeń histaminy w osoczu (zestaw radioimmunologiczny Immunotech) przedstawiono w Tabeli 1. Do analizy toksyn przesłano dwa kawałki tuńczyka: kawałek ogona nie wykazywał histaminy, ale drugi kawałek miał toksyczne stężenia – więcej niż 100 mg histaminy na 100 g miąższu. Tuńczyk ważył 6 kg, nie został wypatroszony, był przechowywany w pomieszczeniu o temperaturze 8 ° C i został zjedzony cztery dni po złapaniu.
Powiązanie objawów zatrucia histaminą i spożycia ryb powinno ostrzec lekarzy o możliwości zatrucia skalarnego. Stężenie histaminy w tkankach jest dobrym wskaźnikiem psucia się ryb i jest kluczem do diagnozy. Większość histaminy jest produkowana w miąższu wokół jelit, a następnie dyfunduje do tkanek, dzięki czemu odległa tkanka może mieć myląco niskie stężenia. Stwierdzenie zwiększonego stężenia histaminy w osoczu wkrótce po spożyciu skażonej ryby (w ciągu czterech godzin) potwierdza pochodzenie odurzenia, jak pokazano na zwierzętach.3 Podwyższone wydalanie z moczem histaminy zostało również opisane u trzech ofiar zatrucia scombroidem, ale 4 możliwe są fałszywie podwyższone stężenia w moczu (na przykład u kobiet z śródmiąższowym zapaleniem pęcherza). Kortykosteroidy oraz leki przeciwhistaminowe H1 i H2 są skuteczne w leczeniu objawów.5 Ponieważ histamina jest egzogenna, 4 pacjentów będzie mogło później jeść te same (świeższe) ryby.
Regis Bédry, MD
Hôpital Pellegrin, 33076 Bordeaux CEDEX, Francja
Claude Gabinski, MD
Marie-Claire Paty, MD
Hôpital Saint-André, 33000 Bordeaux, Francja
5 Referencje1. Gilbert RJ, Hobbs G, Murray CK, Cruickshank JG, Young SE. Skombrotoksyczne zatrucie ryb: cechy pierwszych 50 incydentów, które należy zgłosić w Wielkiej Brytanii (1976-1979) BMJ 1980; 281: 71-72
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Taylor SL, Stratton JE, Nordlee JA. Zatrucie histaminą (zatrucie tarantycą): zatrucie alergiczne. J Toxicol Clin Toxicol 1989; 27: 225-240
Crossref MedlineGoogle Scholar
3. Sattler J, Hafner D, Klotter HJ, Lorenz W, Wagner PK. Histaminoza indukowana pokarmem jako problem epidemiologiczny: zwiększenie stężenia histaminy w osoczu i zmiany hemodynamiczne po doustnym podawaniu histaminy i blokowaniu oksydazy diaminowej (DAO). Agents Actions 1988; 23: 361-365
Crossref MedlineGoogle Scholar
4. Morrow JD, Margolies GR, Rowland J, Roberts LJ II. Dowody na to, że histamina jest toksyną powodującą zatrucie skrobonośnych ryb. N Engl J Med 1991; 324: 716-720
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Blakesley ML. Zatrucie sromotowe: szybkie ustąpienie objawów za pomocą cymetydyny. Ann Emerg Med 1983; 12: 104-106
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
(30)
[więcej w: radioskopia, nerw błędny podrażnienie, nieżyt oskrzeli ]
[podobne: mzk stargard rozkład jazdy, dni stargardu szczecińskiego 2015, reasec ]

0 thoughts on “Rozpoznanie zatrucia korzonków za pomocą pomiaru histaminy w osoczu”